Micromanipulare: Introducerea spermatozoidului în ovul (ICSI)

Inceputurile micromanipulării

Prin răspândirea fertilizării in vitro s-au rezolvat problemele de infertilitate a acelor cupluri, la care bolile anterioare ale trompelor Faloppe, sau lipsa acestora a cauzat infertilitate, respectiv în spatele infertilităţii exista o patologie andrologică uşoară..

În cazul unor diferenţe andrologice cu un grad ridicat, unor infertilităţi de origine imunologică de un anumit tip, rata de fecundare în cursul IVF a ovulelor obţinute a fost incredibil de scăzută. Deoarece în aceste cazuri spermatozoizii nu pot traversa membrana glicoproteică (zona pellucida) a ovulelor, la început s-a încercat ruperea membranei cu un ac subţire, după care s-a dezvoltat tehnica introducerii spermatozoizilor sub membrana glicoproteică. Însă rata de fecundare şi rata de graviditate a fost scăzută, până când în 1992 oamenii de ştiinţă italieni au ajuns la decizia introducerii în mod direct în ovul a unui singur spermatozoid cu ajutorul unui micromanipulator (injectare intracitoplasmică de spermă, ICSI).

În 1995, răspândirea metodei a primit un elan uriaş, prin confirmarea ştiinţifică a faptului că prin ajutorul injectării intracitoplasmice a spermei (ICSI) se poate obţine o rată de fecundare asemănătoare ca în cazul unei morfologii normale a spermatozoidului, utilizând procedura IVF traditionala.

Formele, indicaţiile ICSI

În scurt timp s-a descoperit că spermatozoizii pot fi obţinuţi nu doar prin ejaculare, pentru ca acestia să fie introdusi în ovul (oocit), ci şi din epididim (MESA-ICSI), sau în mod direct de pe suprafaţa celulelor Sertoli aflate în epiteliul seminal, care produc spermatozoizi (TESE-ICSI). Paralel cu aceste descoperiri s-au schimbat şi cercurile de indicaţii ale intervenţiei. Aplicabilitatea acesteia a fost extinsă şi asupra cazurilor unde spermatozoidul nu s-a putut lega de suprafaţa ovulelor si din cauza căruia fecundarea nu a avut loc. La infertilităţi de origine imunologică (soţul produce anticorpi împotriva propriilor sai spermatozoizi, sau anticorpii antispermatozoizi aflaţi în organismul soţiei împiedică fecundarea), cu ajutorul ICSI s-a putut obţine o rată de graviditate ridicată.

Metoda a fost aplicata şi în acele cazuri când în cursul fertilizării in vitro tradiţionale au fost fecundate puţine ovule – într-un mod inexplicabil. Spermatozoizii obţinuţi din epididim sau testicul au reprezentat o soluţie la infertilitatile unde cordonul spermatic s-a stenozat din cauza unei infecţii anterioare, sau nu s-a dezvoltat din motive congenitale. Metoda s-a răspândit mai larg şi din cauza faptului că tehnica de congelare a spermatozoizilor aspiraţi din epiteliul seminal şi din epididim a fost elaborată încă din 1995 şi astfel nu a fost nevoie să se efectueze o operaţie înaintea fiecărei intervenţii.

Etapele ICSI

Tratamentul medicamentos, stimulativ al ovarelor, monitorizarea ciclurilor, tehnica de aspirare controlată a ovulelor corespunde în totalitate cu cele descrise la procedura de fertilizare in vitro tradiţională. (Poate că totuşi merită să amintim, că în multe cazuri înaintea ICSI, la viitorul tată, vom efectua o examinare cromozomială detaliată.)

Tehnica de pregătire a ovulelor şi modul de fecundare diferă însă în mod fundamental. Ovulele, sub stereomicroscop, sunt supuse, după o maturizare scurtă, unui tratament enzimatic (curăţăm oocitul de celulele care il înconjoară). Injectarea are loc după aceasta procedura: ovulul pregătit (si mărit de 400 de ori) este fixat mai întâi cu un suport capilar, după care, cu ajutorul unui ac capilar subţire (diametru interior de 5 mm), introducem spermatozoidul imobilizat în citoplasma ovulului. Verificarea fecundării are loc peste o zi, iar preembrionii sunt reintroduşi în cavitatea uterului în cea de a 3-a zi – ca în cazul fertilizării in vitro tradiţionale.

Rata aşteptată de succes corespunde cu rata de graviditate a IVF-ului tradiţional, în câteva institute raportandu-se o rată de graviditate ceva mai ridicată decât în cursul IVF-ului.

Hatching asistat (AHA)

Cuvântul hatching înseamnă ieşire. Embrionul uman se află în interiorul unui înveliş protector, aşa numita membrană glicoproteică, la fel ca puiul de pasăre în ou. Acesta trebuie să iasă din această membrană glicoproteică ca să poată să se fixeze în mucoasa uterină. Ieşirea se produce de obicei în a cincea, a şasea zi a stării embrionale. Din păcate embrionul nu poate să iasă singur de fiecare dată, în unele cazuri trebuie ajutat.

Această procedură specială este “ieşirea asistată”, în engleză „hatching asistat”, care poate fi aplicată pe baza unor prevederi profesionale riguroase. O asemenea ieşire asistată este necesară, dacă:

  • mama are peste 35 de ani,
  • membrana glicoproteică este mai groasă în mod măsurabil faţă de cea normală,
  • nivelul de hormoni FSH este peste 10,
  • se reintroduce un embrion congelat,
  • deja de două ori s-au reintrodus embrioni şi persoana respectivă nu a ramas gravidă.

Din punct de vedere tehnic, la acele breşe, acest lucru nefiind este periculos din punct de vedere al embrionului, trebuie făcută o „gaura” pe membrana glicoproteică.

Hatching-ul asistat poate fi realizat în trei moduri diferite. Prima este metoda mecanică, care constă în efectuarea unei „crestături” pe suprafaţa membranei glicoproteice cu un „cuţit” de sticlă subţire ca un fir de păr. În alte cazuri se face o crestătură asemănătoare pe membrana glicoproteică cu un laser.

A treia metodă este procedeul enzimatic, când subţierea membranei este provocată de efectul unor substanţe speciale.

Leziunea de pe membrana glicoproteică se „vindecă” imediat, peste o zecime de secundă urma lui nu se mai poate vedea nici cu microscopul. Lezarea învelişului este totuşi suficientă pentru formarea unui punct slab, şi când embrionul încearcă să iasă, să poată rupă cu succes membrana glicoproteică în jurul acestui punct slab.

Aplicarea hatching-ului asistat creşte în mod semnificativ rata de fixare, şi în felul acesta şi numărul tratamentelor IVF reuşite.

Există un risc sporit?

După cele descrise, se pune în mod just întrebarea, dacă după ce gameţii au fost supuşi la numeroase efecte mecanice şi biochimice, nou născuţii vor fi sau nu sănătoşi. Nu ar trebui să ne temem de creşterea numărului de anomalii congenitale?

Ei bine, primul studiu a fost publicat în 1996, în care au fost prelucrate datele nou născuţilor din 877 de intervenţii ICSI. S-a demonstrat astfel că numărul anomaliilor de dezvoltare în rândul nou născuţilor concepuţi prin micromanipulare nu creşte, find similar populaţiei medii. Celălalt studiu, efectuat în 1999, prelucrează datele de la 2955 de bebeluşi IVF şi 2840 de nou-născuţi ICSI. Durata sarcinii, greutatea la naştere, frecvenţa naşterilor premature a fost similară la ambele grupuri. În frecvenţa anomaliilor de dezvoltare congenitale sau în rata anomaliilor cromozomiale nou apărute nu s-a constatat o diferenţă evaluabilă din punct de vedere statistic.

Dezvoltarea, problemele de învăţare, adaptarea la mediul lor a copiilor studiaţi, integrarea lor, nu s-a deosebit cu nimic de populaţia normală. Prezentarea completă a studiului ne-ar depăşi cu mult posibilităţile noastre, dar ca rezumat putem spune următoarele: nu există niciun semn că nou-născuţii concepuţi cu ICSI sau IVF ar avea vreun fel de probleme mentale sau corporale în comparaţie cu populaţia medie. Scopul nostru este acela ca prin aplicarea tehnicilor sigure, corespunzătoare situaţiei actuale ale medicinii, să putem ajuta cuplurile infertile să aibă copii sănătosi din punct de vedere fizic şi psihic.

Sursa: Clinica FIV Mures

Cautari:

Articole Infertilitate Resurse online , , , , , , , , ,

Comentariul tau

Despre portal

Folosirea acestui site implica acceptarea termenilor si conditiilor de mai jos. Recomandam citirea cu atentie a acestora. www.clinicifertilizare.ro isi asuma dreptul de a modifica aceste prevederi fara o alta notificare.

Nota: www.clinicifertilizare.ro nu detine si nu intermediaza comercializarea de produse si/sau servicii listate pe site

Keywords

CLINICA FERTILIZARE | CLINICI si cabinete de medici care sunt recomandati pentru problemele de fertilitate.

Clinici fertilizare, clinica fertilizare, medici, clinici, spitale, fertilitate, probleme de fertilitate, fertilizare in vitro

Page optimized by WP Minify WordPress Plugin